Screaming Frog SEO Spider

Julkaistu 11.12.2020
Heikki Kujala

Screaming Frog SEO Spider on hakukoneoptimoinnin auditoinnin ohjelmisto. Tarkalleen ottaen se on botti, joka selaa (crawls) koko sivuston läpi ja etsii ongelmia. Screaming Frog on siis suunniteltu virheiden löytämiseen. Screaming Frog kertoo esimerkiksi

  • rikkinäisten linkkien määrän
  • puuttuvien kuvien määrän
  • puuttuvien metakuvausten määrän
  • kuinka monelta sisältösivulta puuttuu H1-pääotsikko

Työasemaan asennettava

Screaming Frog SEO on työasemaan asennettava ohjelmisto. Se ei siis ole pilvipalvelupohjainen ratkaisu. Screaming Frog on saatavilla Windowsille, macOS:lle ja Ubuntulle.

Hinnoittelu

Screaming Frog SEO Spider on maksullinen ohjelmisto, josta on olemassa ilmainen rajoitettu versio. Ilmaisversiolla voi tarkistaa 500 sivua, eikä sillä voi integroida Google Analyticsiä, Google Search Consolea ja Google PageSpeed Insightia. Lisäksi sivuston dataa ei voi tallentaa myöhempää käyttöä varten. 

Screaming Frog SEO Spider:in maksullisen version hinta on £ 149,00 vuodessa. Ilmaisversiolla ei saa työkalusta läheskään kaikkea irti. Se on on olemassa lähinnä herättämässä mielenkiintoa.

Käyttäminen

Screaming Frog on ennen kaikkea selaaja (crawler). Kun on syötetty web-sivuston osoite, se käy sivuston kokonaan läpi. Screaming Frog toimii kuten Googlen botti: se seuraa linkkejä. Se löytää linkkejä valikosta, otsikosta, sisällöstä ja sivun footerista eli alaosasta.

Jos sivustolla on tuhansia sisältösivuja, saatetaan joutua lisäämään Screaming Frog käyttämään keskusmuistin muistin määrää. Onneksi se on helppoa. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää tietokanta-moodia. Tällöin työkalu tallentaa indeksoinnin tiedot massamuistille keskusmuistin sijaan.
Screaming Frogin ei ole pakko käydä läpi koko sivustoa. Voidaan esimerkiksi laittaa se käymään vain sivu.fi/blogi. Lisäksi voidaan antaa Screaming Frogille lista läpikäytävistä sivuista.

Tästä on hyötyä esimerkiksi kun sivustolle tehdään migraatio eli esimerkiksi vaihdetaan julkaisujärjestelmä toiseen. Screaming Frog tottelee robots.txt-tiedostoa. Jos on estettyjä sivuja, ei kannata olettaa työkalun käyvän niitä läpi. Lopuksi tiedot voidaan tallentaa selaamisen jälkeen, jotta voidaan palata niihin myöhemmin. Itse asiassa Screaming Frog antaa myös mahdollisuuden tallentaa tiedot kesken selaamisen ja jatkaa sitä myöhemmin.

Välilehdet

Kun Screaming Frog on valmis käymään läpi sivuston, on pääsy lisätietoihin se mitä mahdollisesti tarvitaan. Onneksi kaikki on luokiteltu ja sijoitettu erillisiin välilehtiin.

Sisäinen välilehti

Sisäinen-välilehti antaa kaikki tiedot web-sivuston sisältösivuista. Muidenkin välilehtien tapaan tiedot esitetään taulukossa. Jokainen taulukon rivi edustaa erillistä URL-osoitetta. Jokaisesta URL-osoitteesta nähdään tärkeitä tietoja, kuten palautetun tilakoodin, sivun otsikon, metakuvauksen, H1-sisällön, H2-sisällön ja sanamäärän. Tietojen selaaminen kannattaa tästä välilehdestä ja se on lisäksi oletusvälilehti.

Ulkoinen välilehti

Ulkoinen-välilehti näyttää tietoja ulkoisista URL-osoitteista. Vaikka ei saada niin paljon yksityiskohtia ulkoisista sivuista kuin sisäisistä sivuista, saadaan silti paljon hyödyllisiä tietoja, kuten sisältötyyppi, palautettu tilakoodi ja URL-osoitetta osoittavien linkkien määrä.

Protokolla-välilehti

Protokolla-välilehti näyttää, mitkä sivut käyttävät suojattua (HTTPS) protokollaa ja mitkä suojaamatonta (HTTP) protokollaa. Jokainen rivi näyttää myös indeksoidun URL-osoitteen tilakoodin ja sisältötyypin.

Vastauskoodit-välilehti

Vastauskoodit-välilehdellä nähdään nopeasti mitkä sivuston URL-osoitteet tuottavat muuta kuin hyvää (200) vastausta. Tyypillinen “huono” vastaus on 404-koodi (sivua ei löydy). Raportti näyttää kuitenkin myös uudelleenohjauksen (3XX) ja palvelinvirheen (5XX) vastauskoodit.

URI-välilehti

URI-välilehti sisältää pyydettyihin URL-osoitteisiin liittyviä tietoja. Välilehti sisältää tietoja kustakin URI: stä, kuten sen sisällön, palautetun tilakoodin ja hash-arvon.

Titlet-välilehti

Titlet ovat todella tärkeitä hakukoneoptimoinnissa. Siksi titlet-välilehti on niin hyödyllinen. Se sisältää tietoja kustakin URL-osoitteesta löytyvistä titleistä, kuten titlejen lukumäärä sivua kohden ja titlen merkkien pituuden. Välilehti näyttää myös sivut, joissa ei ole titlejä, joissa on päällekkäisiä titlejä ja titlejä, jotka ovat joko liian lyhyitä (alle 35 merkkiä) tai liian pitkiä (yli 65 merkkiä).

Metakuvaus-välilehti

Metakuvaus-välilehdellä nähdään sivulla löydettyjen metakuvausten määrä, sisältö ja pituus. Välilehti näyttää myös sivut, joista puuttuu metakuvauksia, sivut, joissa on päällekkäisiä metakuvauksia, ja sivut, joissa on yli 320 merkin pituiset metakuvaukset.

Meta-avainsanat-välilehti

Vaikka Google ei huomioi meta-avainsanoja, tämä välilehti saattaa silti olla hyödyllinen. Se näyttää kullakin sivulla olevien meta-avainsanojen tunnisteiden määrän ja sisällön.

H1-välilehti

H1-pääotsikko on toinen tärkeä asia sivun sisäisessä hakukoneoptimoinnnissa. Siksi kannattaa tarkistaa tämä välilehti, kun Screaming Frog on käynyt sivuston läpi. Kannattaa etsiä sivuja, joista puuttuu H1-pääotsikko, joissa on päällekkäinen H1 tai H1, jonka sisältö on yli 70 merkkiä pitkä.

H2-välilehti

Kannattaa suosia kappalejakoa monesta syystä, myös hakukoneoptimoinnin näkökulmasta. Jos kirjoitetaan pitkää sisältöä, on yleensä parasta jakaa se hallittaviksi paloiksi, jotta ihmiset voivat lukea sen helpommin. Jokaisella palalla tulisi olla oma alaotsikkonsa, joka on yleensä luotu H2-tagilla. Tämä välilehti näyttää, mistä sivuista puuttuu H2-tunnisteita, joilla on päällekkäisiä H2-tunnisteita ja joilla on yli 70 merkin pituisia H2-tunnisteita.

Kuvat-välilehti

Screaming Frog ei vain tarkasta tekstisisältöä, vaan myös kuvat. Kuvat-välilehti näyttää, mitkä kuvat ovat suurempia kuin 100 kt, joista puuttuu vaihtoehtoinen teksti ja joissa on yli 100 merkkiä pitempi alt-attribuutti.

Direktiivit-välilehti

Direktiivit-välilehdessä on tietoja metaroboteista ja kanonisesta tunnisteista. Sitä voidaan käyttää kun halutaan tietää millä sivuilla on kanonisia tunnisteita rel=”next” tai rel=”prev.

Hreflang-välilehti

Kuten nimestä voi päätellä, se näyttää tietoja hreflang-määritteestä kullakin sivulla. Monikielisen web-sivustoon hakukoneoptimoinnissa hreflang-välilehti on hyödyllinen.

AJAX-välilehti

Ajax (tulee sanoista Asynchronous JavaScript And XML) on joukko web-kehityksen tekniikoita, joiden avulla web-sovelluksista voi tehdä vuorovaikutteisempia. Jos halutaan tarkastella AJAX:iin liittyviä tietoja, kannattaa tarkistaa tämä välilehti.

Mukautettu-välilehti

Mukautettu-välilehti näyttää Screaming Frog -hauilla haetut tiedot. Voidaan käyttää mukautettua hakua käydäksesi läpi HTML-lähteen ja poimimalla tietoja XPath-, regex- tai CSS. Sitten voidaan luoda mukautettu-välilehdellä hakukohtaisen suodattimen tarkastellaksesi tarvittavia tietoja.

Analytics-välilehti

Analytics-välilehti näyttää Google Analyticsista kerätyt tiedot. Kun Screaming Frogiin kytketään Google Analytics, niin Analytics-välilehti näyttää sinulle tutut tiedot, kuten istuntojen lukumäärän, uusien istuntojen prosenttiosuuden, uusien käyttäjien määrän ja istunnon keskimääräisen keston. Tämän välilehden avulla voidaan etsiä sivuja, joilla on korkea poistumisprosentti.

Search Console -välilehti

Kun Google Search Console on kytketty Screaming Frogiin,nähdään tässä välilehdessä kuinka monta kertaa kukin sivu näkyy hakutuloksissa jne.

Raportit

Screaming Frog tarjoaa useita erilaisia raportteja. Jokainen niistä on käytettävissä Raportit-valikossa. Seuraavissa osioissa käsittellään eri raportteja.

Selauksen yleiskatsausraportti

Selauksen yleiskatsaus -raportti on indeksoinnin yhteenveto. Se sisältää tärkeitä tietoja, kuten:

  • löydettyjen URL-osoitteiden määrän
  • robots.txt-tiedoston estämien URL-osoitteiden määrän
  • läpikäytyjen URL-osoitteiden määrän
  • havaitut sisältötyypit
  • havaitut vastauskoodit

Uudelleenohjaus -raportti

Jos halutaan tietää mitä uudelleenohjauksia on, kannattaa tutustua uudelleenohjaus-raporttiin.

Kanonisten virheiden raportti

Kanonisten virheiden raportti raportti näyttää kaikki kanonisten sivujen ongelmat. Tämä ei sisällä vastaus-, 3XX-, 4XX- tai 5XX-vastauskoodeja. Lisäksi raportti näyttää kanoniset sivut, jotka on löydetty, mutta joihin ei ole linkitystä verkkosivustolla.

Hreflang-raportti

Hreflang-raportteja on neljä:

  • Virheet – Hreflang-attribuutit, jotka eivät palauta mitään muuta kuin 200 (hyvä) vastauksen.
  • Puuttuvat vahvistuslinkit – Sivut, joilta puuttuu vahvistuslinkki tai linkit jotka eivät vahvista.
  • Epäyhtenäiset kielivahvistuslinkit – Sivut, jotka käyttävät eri kielikoodeja samalla sivulla.
  • Ei-kanoniset vahvistuslinkit – vahvistuslinkit, jotka viittaavat ei-ensisijaisiin URL-osoitteisiin.

Ei-turvallinen sisältöraportti

Jos halutaan tarkistaa, että kaikki sivuston elementit käyttävät HTTPS-protokollaa, kannattaa tarkistaa tämä välilehti. Esimerkiksi voi olla kuvia, jotka käyttävät HTTP-protokollaa. Jos Screaming Frog huomaa tämän virheen, se ilmoittaa ongelman turvallisen sisällön -raportissa. Sivuston kannattaa kokonaisuudessaan käyttää HTTPS:ää. Tarkoittaa sitä, että linkkien kuviin, JavaScript- ja CSS-tiedostoihin tulisi käyttää aina HTTPS:ää.

Orpojen sivujen raportti

Orpojen sivujen raportti näyttää Google Analytics- ja Search Analytics -integraatioiden kautta löytyneet URL-osoitteet, joita ei löydy indeksoinnin aikana. Jos nähdään URL-osoitteita tässä raportissa, se tarkoittaa, että ihmiset löytävät osan sisällöstä hakukoneiden kautta, mutta web-sivustollasi ei ole linkkejä kyseiseen sisältöön. Se tapahtuu usein migraation eli sivuston julkaisujärjestelmän yhteydessä.

Selaamisen polun raportti (Crawl Path Report)

Selaamisen polun raportti näyttää lyhimmän polun, jonka Screaming Frog kulki tiettyyn URL-osoitteeseen pääsemiseksi. Tästä on hyötyä, jos huomaat, että osa sisällöstä on haudattu syvälle sivustoon. Tavallisesti on hyvä tuoda laadukas sisältö mahdollisimman lähelle etusivua.

Vienti

Kuten monissa muissakin työkaluissa, voidaan viedä Screaming Frog:n dataa tiedostoilla, jotta ei tarvitse tarkastella tietoja työkalussa. Itse asiassa Screaming Frog antaa mahdollisuus valita vietävät tiedot. Joten jos ollaan kiinnostunut tarkastelemaan esimerkiksi vain kuvakohtaisia ​​tietoja, voidaan luoda tiedoston, joka sisältää vain nämä tiedot. On myös lukuisia muita vientiin liittyviä vaihtoehtoja, mukaan lukien kaikki linkit, kaikki outlinksit, kaikki ankkuritekstit ja vastauskoodit.

Hyvät ja huonot puolet

Hyvät puolet

  • helposti ymmärrettävä käyttöliittymä
  • integroituu Google Analyticsin ja Google Search Consolen kanssa
  • selaa web-sivustot läpi nopeasti
  • helppo viedä tietoja
  • antaa käyttäjille mahdollisuuden määrittää selaamisen vaihtoehdot
  • halpa

Huonot puolet

  • ei ole pilvipohjainen
  • puuttuu rajapinta (API)
  • ilmainen versio on hyvin rajoitettu

Yhteenveto

Monet hakukoneoptimoinnin spesialistit pitävät Screaming Frogia välttämättömänä työkaluna, koska se auttaa heitä löytämään nopeasti web-sivustojen ongelmat. Omien empiiristen kokemusten mukaan Screaming Frog on nopeampi kuin vastaavat pilvipohjaiset työkalut. Vaikka markkinoilla on muita vastaavia työkaluja, Screaming Frog on suosittu. Johtuu siitä, että oli pioneeri. Työkalua kehittää yritys, joka hoitaa hakukoneoptimoinnin konsultointia osana ydinliiketoimintaansa.