Gravin valmistuminen on lähellä

Julkaistu 6.8.2015
Heikki Kujala

Grav-julkaisujärjestelmästelmän 1.0 version valmistuminen on entistä lähempänä. Viime aikoina se on kehittynyt huomattavasti. Grav sai kuukausi sitten monikielisyyden tuen versiossa 0.9.30. Toissa päivänä julkaistun 0.9.34 versiossa yhteydessä julkaistiin ylläpitonäkymän beta-versio.

Nyt julkaistu ylläpitonäkymä on yksinkertainen. Myöhemmin on luvassa kattavampi maksullinen pro-versio. Rocketthemen päätös kehittää maksullinen ylläpitonäkymä on ymmärrettävä. Rocketthemen pitää tienata rahaa Gravilla, jotta sillä on taloudellisia intressejä kehittää Gravia. Ilmainen ylläpitonäkymä kannustaa potentiaalisia käyttäjiä kokeilemaan Gravia.

Pikainen katsaus ylläpitonäkymään

Ylläpitonäkymä on selkeä, helppokäyttöinen. Sisällön luominen ja muokkaaminen ylläpidon kautta onnistuu hyvin, mutta ainakin tässä vaiheessa on tiettyjä rajoitteita. Näkymien kuten blogin tai kuvagallerian omat yksilölliset kentät eivät näy omissa tekstikentissä, vaan yksi iso tekstialue kaikille kentille. Eli esimerkiksi blogin tageilla ei ole omia tekstikenttiä. Toivottavasti edes myöhemmin esiteltävässä pro-versiossa asia on paremmin hoidettu. Ylläpidon kautta Gravin liitännäisten päivittäminen ja sivuston varmuuskopion ottaminen onnistuu helposti.

Miksi valita Grav?

Grav on kehittäjäystävällinen julkaisujärjestelmä. Kun tietää minkälaisen sivuston haluaa, se on helppo rakentaa Gravilla. Tämä tosin vaatii ohjelmointitaitoa, mutta se ei ole vaikeaa.

Gravin toinen vahvuus on lyhyet latausajat. Gravissa on sisäänrakennettuna ominaisuus yhdistää ja pakata CSS- ja Javascript-tiedostoja. Lisäksi Gravissa on arkkitehtuurinsa ansiosta tehokas välimuistiratkaisu.

Joomla on monipuolinen julkaisujärjestelmä, mutta siihen liittyy myös tiettyjä negatiivisia asioita. Joomla on tiukasti sidottu Bootstrapiin. Jos halutaan käyttää muuta responsiivisen web-suunnittelun alustoja, joudutaan tekemään ylimääräistä työtä. Pitää estää Bootstrapin CSS- ja JavaScript-tiedostojen lataaminen, muokata leiskoja jne. Kolmansien osapuolten laajennuksia käyttävät usein omituisia omia muotoiluja, eivät hyödynnä Bootstrapia. Design ja latausajat kärsivät. Sivu voi sisältää täysin turhia CSS- ja Javascript-tiedostoja. Omien Joomla-komponenttien kehittäminen on työlästä.

WordPress on hyvä blogiohjelmisto, mutta sen käyttäminen julkaisujärjestelmänä ei ole helppoa. Siitä puuttuu vakioina perustason ominaisuuksia. Esimerkiksi käyttöliittymäelementtejä ei voi määrittää sisältösivukohtaisesti. Tämä on ollut mahdollista Joomlassa aina, jopa Joomlan edeltäjässä Mambossa, eli vähintään 10 v ajan. Puuttuvien omaisuuksien takia sivupohja-alustoilla voidaan yrittää paikata puuttuvia ominaisuuksia. Tässäkin on heikkoutensa, mm. latausajat saattavat kärsiä.

Yhteenveto

Grav on valmistumassa ja sillä kaikki edellytykset tulla seuraava suosittu avoimen lähdekoodin järjestelmä. Tutustuin Joomlaan 10 v sitten. Grav on ensimmäinen julkaisujärjestelmä mitä voin ajatella Joomlan tilalle. Rockettheme on kehittänyt Gravia teknologialähtöisesti, mikä on hyvä asia. Kun ohjelmiston arkkitehtuuri on kunnossa, sillä on helpompi kehittää jäljestäpäin hyvä käyttöliittymä kuin yrittää myöhemmin korjata arkkitehtuurin suunnitteluvirheitä. Graville on olemassa tavallisia laajennuksia kuten kuvagalleria, yhteydenottolomake jne. Graville on olemassa tällä hetkellä 25 teemaa. Niistäkin vain muutama on hyvä yleiskäyttöinen. Käytännössä Gravilla on pakko suunnitellla ja koodata oma teema.

Joomlan ja Wordpresille on olemassa suuri määrä laajennuksia ja sivupohja. Niitä käyttämällä web-sivuton rakentaminen helpottuu, mutta esimerkiksi yksilöllisyys saattaa kärsiä. Jokaisen web-sivuston ei pidä näyttää toistensa kloonilta.