Pagekit floppasi

Julkaistu 2.8.2015
Heikki Kujala

Pagekit on YOOthemen kehittämä avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä. Tutustuin siihen vuosi sitten. Pagekit vaikutti lupaavan asialliselta, Joomlan ja WordPressin yhdistelmältä. Uusia lupaavia avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmiä esitellään harvoin, ei vuosittain. Pagekitillä vaikutti tuotteena olevan kaikki edellytykset tulla jotain suurta.

Pagekit voidaan julistaa nyt kuolleeksi projektiksi. Githubin tietoja perusteella sitä Yootheme ei ole kehittänyt yli 10 kk. Blogiin ei ole tänä vuonna ilmestynyt yhtään kirjoitusta. Julkaisujärjestelmän vakaa julkaisu piti olla viime vuoden lopulla, mutta ei ole vieläkään.

Miksi Pagekit floppasi?

YOOtheme ei ilmeisesti saanut avoimen lähdekoodin yhteisöä innostumaan. Julkaisujärjen kehittäminen vaatii paljon resursseja. Jos YOOtheme olisi saanut vapaaehtoisia kehittäjiä mukaan projektiin, kehittäminen olisi nopeampaa, yhteisö osallistuisi myös markkinointiin jne. Joomlaa kehittää yhteisö, ei yksittäinen firma keskitetysti.

Pagekitin vaatima API key on outo ratkaisu avoimen lähdekoodin maailmassa. Käyttäjän pitää siis rekisteröityä Pagekitin sivustolla voidakseen ladata julkaisujärjestelmä.

Ehkä Pagekitin muistuttaminen Joomlaa ja WordPressiä on myös negatiivinen asia. YOOtheme ei varsinaisesti kertonut Pagekitin vahvuuksista Joomlaa tai WordPressiä vastaan. Käyttäjillä saattaa olla korkea kynnys valita tuore tuntematon julkaisujärjestelmä. Pelkkä tuore koodi ei ole välttämättä ole riittävä syy ja arkkitehtuurinkaan puolesta uutta ja omaperäistä teknisesti omaperäistä ei pitänyt olla luvassa.

Viime vuonna esiteltiin myös toinen lupaava avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmältä: Grav. Se poikkeaa täysin Joomlasta tai WordPressistä. Grav vaikutti mielenkiintoisemmalta kuin Pagekit. Gravista on tarjolla useita asennuspaketteja, jotka sisältävät eri teemoja, laajennuksia ja sisältöä. Markkinointinäkökulmastakin Rockettheme on tehnyt parempaa työtä. Se on julkaissut Gravista uuden version lähes joka kuukausi. Blogissa kerrotaan uusista ominaisuuksista ja parannuksista.